
معرفی گیاهان زینتی آپارتمانی و گیاهان زینتی فضای باز و گلهای فصلی
مقدمه آشنایی با گیاهان زینتی و گل فصلی
در این بخش با برخی واژه ها و سپس با شیوه کاشت، داشت و برداشت گیاهان زینتی و گلهای فصلی آشنا خواهیم شد. شمارگیاهان زینتی چند هزار گونه است. آنها در طول تاریخ و به تدریج از گوشه و کنار دنیا گردآوری شدهاند. بنابراین زادگاه هریک به اقلیم ویژهای تعلق دارد و نیازهای هر یک از آنها به نور، خاک، آب، دما و رطوبت با دیگری تفاوت میکند. گل فصل مورد پرورش باید از نظر نیازهای گفته شده یکسان باشند. از این رو پرورش همزمان آنها در یک واحد تولیدی کاری ناممکن است و اگر هم ممکن باشد غیراقتصادی خواهد بود. گیاهان زینتی اقلیمهای گرم و مرطوب در مناطق معتدل، گلخانه ای و آپارتمانی محسوب میشوند و بر عکس گیاهان زینتی مناطق معتدل در اقلیمهای گرم، گلخانه ای و آپارتمانی به حساب میآیند به شرط اینکه نور لازم برای آنها فراهم شود.


به دلیل اینکه گیاهان زینتی گسترۀ زیادی دارند، آنها را به گروههای زیر تقسیم بندی میکنیم:
۱ گلهای فصلی
۲ گیاهان گلدانی
۳ درختان، درختچه ها و پیچهای زینتی
۴ گلهای شاخه بریده
گلهای فصلی
تعریف گل فصلی: به گیاهانی گل فصلی می گویند که چرخه زندگی خود را در طی یک فصل رشد به پایان می رسانند یعنی در یک فصل، رشد و نمو کرده، گل داده، تولید بذر یا اندام ذخیره ای نموده و در پایان فصل کل گیاه (گلهای فصلی یکساله)و یا قسمتهای هوایی گیاه ( گیاهان فصلی دوساله) از بین می رود.


تقسیم بندی گلهای فصلی :
گلهای فصلی فصل گرم (تابستانه):
به آنهایی گفته می شود که گلدهی خود را در هوای گرم و معمولاً در مای بالای۳۰درجه سانتیگراد انجام می دهند، بذر این نوع گلهای فصلی در اواخر زمستان کشت می شود و در اواخر بهار بـه محـل اصلی منتقل می گردد و با سرد شدن هوا و یخبندان از بین می رود مثل گازانیـا، جعفـری، تـاج خـروس، دکمـه ای، نـاز،پریوش،اطلسی، سلوی، آهار، شاهپسندیکساله، رعنازیبا، کوکب کوهی و …


گلهای فصلی فصل خنک (پاییزه):
به آنهایی گفته می شود که گلدهی خود را در هوای خنک و معمولاً در دمای زیر ۳۰درجه سانتیگراد انجام می دهند. اوج گلدهی در اوایل بهار قرار دارد. بذر این نوع گلهای فصلی در اواخر تابستان سال قبل کشت می شود و از اوایل پاییز تا اواخر زمستان به محل اصلی منتقل می گردند، به سرما مقاوم هستند و با گـرم شـدن هـوا اکثر این گلها از بین می روند و یا گلدهی آنها به پایان می رسد. مثل بنفشه، میناچمنی، همیشه بهار، میمون، قرنفل و…..


آماده سازی بستر کاشت :
-۱ قبل از هر کاری ابتدا سطح باغچه مورد نظر را از بقایای ضایعات گیاهی و سنگ و نخاله تمیز می کنیم. سپس به انـدازه دو بیل پر کود دامی پوسیده به ازاء هر مترمربع در سطح باغچه پخش می کنیم .
-۲ باغچه را جهت مخلوط نمود ن کود دامی با خاک و همچنین رفع فشردگی خاک تا عمق نفوذ ریشه گل که حـدوداً ۲۵ تـا۴۰سانتی متر است پابیل نموده و خاک را بر می گردانیم .
-۳ در حین زیر و رو نمودن خاک ضایعات و سنگ و نخاله حاصل را از باغچه خارج می کنیم
-۴ سطح خاک باغچه را مسطح کرده تا در هنگام آبیاری پس از کاشت آب به تمام سطوح برسد
نکته:
پس از شروع گل دهی و در صورت امکان بهتر است گلهای پژمرده و خشک شده حـذف گردنـد . ایـن عمـل چنـدین مزیـت
دارد :
-۱ اینکه باعث تمیز ماندن و زیباتر شدن باغچه گل فصلی می گردد
-۲ با حذف بذرهای در حال تشکیل انرژی گیاه صرف تولید گلهای بیشتری می گردد و باعث تحریک گلدهی می گردد .
-۳ با حذف گل انتهایی باعث منشعب شدن گل فصلی و اصطلاحاً ک هپ ای و پر پشت شدن باغچه گل فصلی می گرد د که این
خود در ایجاد باغچه ای متراکم از گل نقش بسزایی دارد
گلهای دائمی:
این گلها می توانند برای ۲ سال یا بیشتر در زمین باقی بمانند و هر سال در فصل گلدهی خاص خودشان گلدهی داشته باشند. مانند گل رز، اختر، کوکب
